Prefab bouwen


Prefab bouwen is een van de grote thema’s voor de toekomst voor de bouw. Door de grote drukte in de bouw en door het gebrek aan personeel is prefabricage nu al vaak noodzaak. Het gebrek aan vaklieden, de druk op de kostprijs en de arbeidsomstandigheden zullen die tendens in de toekomst nog meer versterken.

Prefab bouwen is steeds meer noodzaak. In de fabriek kan de kwaliteit van verwerking beter worden gegarandeerd en is een continue productiestroom te waarborgen doordat het weer geen invloed heeft. Het werk op de bouwplaats wordt daardoor steeds meer een kwestie van monteren, waarbij snelheid en kwaliteit voorop staan.
 

Gevelvulling

Cembrit denkt graag mee in dit soort ontwikkelingen en werkt samen met leveranciers om de mogelijkheden van prefabricage te vergroten. Een van deze ontwikkelingen is bouwen met Structural Insulated Panels voor gevelvullingen. Deze SIPS zijn sandwichpanelen met een kern van harde isolatie en aan weerszijden meestal een spaanplaat. Cembrit brengt meerwaarde door onder meer stijfheid en brandveiligheid te verbeteren door de spaanplaat te vervangen door een vezelcementplaat of een beplating van cementgebonden houtvezelplaten.

 

Gevelbekleding


Bij die prefabricage van gevelelementen is het ook mogelijk om de gevelbekleding alvast in de fabriek aan te brengen. Omdat Nederland nu eenmaal van oudsher een baksteenland is, wordt daarvoor vaak gekozen voor steenstrips. Esthetisch en kwalitatief hoeven die niet meer onder te doen voor volsteens metselwerk. Cembrit levert hiervoor de Cembrit PB als drager waarop rechtstreeks te lijmen is of een Cembrit Windstopper of cementgebonden houtvezelplaat waarop isolatie is aan te brengen met daarop een steenstrip.

Uiteraard passen ook de eigen Cembrit gevelpanelen heel goed bij de trend naar prefabricage. Cembrit panelen zijn eenvoudig te monteren met droge verbindingen. Ze zijn daardoor aan het eind van een levensfase ook weer te demonteren en te recyclen. Een gevel van vezelcement beplating is dus ook een duurzame gevel.

Cembrit adviseert ontwerpers en bouwers graag over bouwkundige thema’s zoals prefab bouwen. Neem daarvoor contact op met Cembrit.