Innovatieve bouwmethodes

De ontwikkelingen in de bouw staan niet stil. Cembrit werkt daar graag aan mee en ziet nieuwe toepassingen voor diverse producten. Maar ook aan nieuwe vormgevingen werkt Cembrit graag mee.
Een van de ‘nieuwe’ bouwmethodes is bouwen met SIPS-elementen. Deze Structural Insulated Panels zijn in bijvoorbeeld Amerika heel populair, maar worden inmiddels ook in Nederland steeds vaker toegepast. Deze sandwichelementen voor gevelvullingen hebben een hoge stijfheid en zijn door hun grote mate van prefabricage heel snel te monteren, eventueel inclusief beglaasde kozijnen.
Brandveilige SIPS
Tot nu toe gebruikten de fabrikanten veelal houtachtige plaatmaterialen voor de productie van SIPS. In de zoektocht naar brandveilige alternatieven zijn ze bij Cembrit terecht gekomen. De Cembrit vezelcementplaten zijn, in tegenstelling tot alternatieven, brandveilig, water- en schimmelbestendig en rotvrij. Cembrit doet graag mee in deze ontwikkelingen en werkt dan ook nauw samen met fabrikanten van SIPS-elementen.
Belangrijk voor een sandwichelement is wel dat beide zijden gelijk zijn. Dat voorkomt dat het element gaat schotelen door verschillende inwerking van voornamelijk vocht.


Dampopen bouwen
Naast de ontwikkelingen in SIPS, ziet Cembrit ook de belangstelling toenemen voor dampopen bouwen. Dus zonder de dampdichte folies aan de binnenzijde. Isolatie met cellulose leent zich daar uitstekend voor en is dan ook aan een opmars bezig. Met Cembrit Windstopper is een hsb-element te maken waar de cellulose onder druk kan worden ingeblazen. De stijve plaat blijft perfect op zijn plaats en voorkomt dat de isolatie gaat uitpuilen.


Steenstrips
Een andere belangrijke ontwikkeling in gevelbouwend Nederland is de toenemende toepassing van steenstrips. Nederland is van oudsher een baksteenland en veel ontwerpers denken ook in baksteen. Volsteens metselwerk wordt echter steeds duurder doordat metselaars nog maar moeilijk te vinden zijn. Een heel goed alternatief is werken met steenstrips. Steenstrips zijn inmiddels dusdanig geëvolueerd dat er esthetisch en kwalitatief geen verschil meer hoeft te zijn met metselwerk. Cembrit werkt nauw samen met leveranciers van steenstrips op Cembrit PB, Cembrit Windstopper en Cetris® Basis. Op de Cembrit PB kunnen rechtstreeks steenstrips worden verlijmd; op de Cembrit Windstopper wordt eerst een isolatielaag aangebracht, waarna de steenstrips op de isolatie worden verlijmd. Daarnaast kan ook op de houtvezelcementplaat Cetris® Basis isolatie met steenstrips aangebracht worden.
Bekijk de Cembrit PB toepassingsvideo:
Moderne gevels
Bij moderne gevels combineert men graag verschillende materialen, bv. stucwerk op Cembrit PB en vezelcement gevelbeplating zoals Cembrit Cover. Hierbij kan men makkelijk moderne kleurcombinaties uitwerken zoals een strakke witte pleister met zwarte vezelcementpanelen.
De vezelcement beplating is ook goed in allerlei vormen te zagen en er kunnen gaten in worden gezaagd voor doorzicht naar de achterliggende beplating of een raam. Ook infrezen behoort tot de mogelijkheden. Door een door-en-door gekleurde plaat te nemen met een andere kleur toplaag zijn met freestechnieken zeer bijzondere effecten te bereiken.
Staalframebouw
Cembrit is vanuit zijn vestiging in Enter (Overijssel) zelfs actief in de tropen, zoals in Suriname waar van oudsher relaties liggen met Nederland, maar ook in Afrika. Partijen daar zochten een lichte bouwmethode voor onder meer een ziekenhuis. Toepassing van hout was niet aan de orde omdat dat compleet opgevreten wordt door termieten. Vezelcement wordt niet aangevreten en is dus een prima toepasbaar plaatmateriaal. Dit is gemonteerd op een staalframe, waarmee snel en licht kon worden gebouwd.
Cembrit adviseert ontwerpers en bouwers graag over bouwkundige thema’s en denkt graag mee over innovatieve bouwmethodes. Neem daarvoor contact op met Cembrit.
