Hoogwaardige houtskeletbouw met vezelcement

Houtskeletbouw is met name voor gevels een belangrijke bouwmethode. Cembrit helpt met diverse producten om de gevel zo efficiënt mogelijk op te bouwen en om aan hoge eisen te voldoen.

Wat de juiste én meest economische opbouw is van een houtskeletbouwconstructie, is sterk afhankelijk van de aan te brengen gevelbekleding. Bepaalde gevelbekledingen vereisen een geventileerde gevelopbouw. Er moet gekeken worden naar een aantal aspecten van de gevelbekleding waaronder gewicht, kleur, afmetingen en vochtdoorlaatbaarheid. Ook de eisen die aan de gevel worden gesteld hebben grote invloed op de opbouw van de constructie. Brandveiligheid is daarin een heel belangrijke, maar ook bijvoorbeeld de vereiste schijfwerking en de stootvastheid aan de binnenzijde spelen een rol.

 

 

Cembrit Multi Force binnenzijde

Cembrit adviseert voor de binnenzijde van een houtskeletbouw-element de Cembrit Multi Force. Deze bouwplaat verenigt afwerking en constructie in één plaat. Het kan dus de traditionele opbouw met OSB en gipsvezelplaat vervangen door één plaat. De materiaalprijs blijft ongeveer gelijk, maar het aantal handelingen gaat aanzienlijk omlaag. Daarbij is de Cembrit Multi Force een goed dampscherm, waardoor er geen dampremmende folies nodig zijn in de opbouw.

Cembrit Multi Force is een sterke vezelcementplaat met een hoge stootvastheid en vocht- en schimmelbestendigheid. Door de hoge pH-waarde kunnen schimmels en dergelijke niet groeien op de plaat. Het is ook een plaat die tegen een stoot(je) kan en dus niet snel zal beschadigen. Tevens is Cembrit Multi Force onbrandbaar (brandklasse A1) en dus een brandveilig bouwmateriaal.


Cembrit Windstopper buitenzijde

Een andere oplossing van Cembrit is toepassing van de Cembrit Windstopper bouwplaat aan de buitenzijde (spouwzijde) van het binnenblad. Ook hier kan schijfwerking uit gehaald worden. Cembrit Windstopper is bijzonder gunstig voor de brandveiligheid van een gevelconstructie. De plaat beschermt zelfs kaal EPS in het binnenblad tegen spontane ontbranding door hittestraling.

 


De Cembrit Windstopper is waterkerend en dampopen. Met deze plaat behoren wapperende waterkerende folies dus tot het verleden. De Cembrit Windstopper Extreme beschermt het binnenspouwblad met isolatie tot 12 maanden tegen weer en wind; de Cembrit Windstopper Basic tot zes maanden. Omdat het gebouw hiermee wind- en waterdicht is kan ondertussen de afbouw starten. Cembrit Windstopper Extreme is door zijn hoge kwaliteit ook geschikt voor toepassing in tot 20 % open gevelconstructies.
 

Cellulose-isolatie

Door de Cembrit Windstopper te combineren met een binnenplaat – Cembrit Multi Force of een andere bekleding – kunnen houtskeletbouw-elementen worden gemaakt die dan gevuld kunnen worden met bv. cellulose. Dit dampopen systeem wordt in houtskeletbouw steeds vaker toegepast.

 

Plaat voor steenstrips

 

Gevelvullende elementen worden steeds vaker afgewerkt met steenstrips. Dat kan zowel in het werk als prefab in de fabriek worden gedaan. Cembrit levert daarvoor de bouwplaat Cembrit PB. Deze cementgebonden plaat is vochtongevoelig en is een zeer goede drager voor steenstrips. De plaat is ook zeer geschikt voor stucwerk op de buitengevel. Cembrit PB heeft in de markt als steunplaat de laagste uitzetting en krimp.

Cembrit adviseert ontwerpers en bouwers graag over bouwkundige thema’s zoals de opbouw van (houtskeletbouw) gevelelementen. Neem daarvoor contact op met Cembrit.