Geschiedenis


Cembrit is sinds 1993 actief op de Nederlandse markt. De oorsprong van het bedrijf ligt in Denemarken. Cembrit Holding A/S telt dochterondernemingen in vijftien Europese landen. In totaal werken er meer dan 1100 mensen.

Het Deense F.L. Smidth & Co richtte in 1927 Dansk Eternit op voor de productie van vezelcementproducten in de Scandinavische landen. Toen Dansk Eternit in 1938 met een bescheiden export begon, gebeurde dat onder de merknaam Cembrit. Deze naam is gerelateerd aan zowel ‘cement’ als ‘Eternit’, maar refereert ook aan de ‘Cimbrians’. Dit was een Keltische nomadenstam uit Noord-Jutland in Denemarken die Europa wilde veroveren en sterk stond tegenover zelfs het machtige Romeinse Rijk.

Productiefaciliteiten

Dansk Eternit groeide uit tot een van de meest toonaangevende fabrikanten van golfplaten in Denemarken. Door overnames elders in Europa werd het bedrijf steeds groter. In 2002/2003 besloot de groep om zich nog uitsluitend op de kernactiviteit te richten, namelijk de productie en verkoop van vezelcementproducten. De productie van de vier fabrieken in Tsjechië, Polen en Finland werd daarvoor geoptimaliseerd. Daar kwam later nog een productiefaciliteit in Hongarije bij.

Historische naam

De continue groei van de groep vroeg in 2008 om een nieuwe huisstijl die alle vestigingen zou verenigen. Hiervoor greep de Dansk Eternit Holding Group terug naar haar historische oorsprong. Op 28 februari 2008 wijzigde ze haar naam in Cembrit, de naam die al in het begin van de exportactiviteiten werd gebruikt.

De groep had inmiddels - net als de Cimbrians - Europa veroverd. Cembrit was uitgegroeid tot een van de belangrijkste Europese spelers in de markt van vezelcement, met twee derde van de activiteiten buiten Denemarken. Cembrit was en is daarmee een belangrijke internationale speler in de vezelcementindustrie.