01. september 2021

Renovatie van der Hilst woonblokken

In Rotterdam aan de Ruwaardstraat, Pupillenstraat, Van der Hilstdwarsstraat en Van der Hilststraat staat het wooncomplex “Van der Hilstblok”.

Bestaande uit 93 voormalige 19e-eeuwse kapwoningen, die gerenoveerd moesten worden. Met als uitgangspunt de woningen comfortabeler en duurzamer te maken. Zo waren ze o.a. genoodzaakt het funderingsherstel, dak, gevel, balkons en portieken te renoveren. De afwerking en de destijds gekozen materialen voldeden niet aan het hoogste kwaliteitsniveau. Dit in combinatie met de intensieve bewoning leidde tot een grote behoefte aan renovatie. De grootste nood zat hem in de gebouwschil: de beplating, het metsel- en voegwerk en het raamkozijn moesten vervangen worden. Met uitzondering van het gemetselde trasraam, is de binnengevel aan de Ruwaardstraat geheel bekleed met Cembrit gevelpanelen. In eerste instantie was er een twijfel of de achterconstructie nog wel aan alle eisen voldeed of dat deze vervangen moest worden. Om die twijfel weg te nemen heeft Cembrit de achterconstructie beoordeeld. Waarna een technisch advies is verleend inclusief detaillering.

Om de afzonderlijke woonblokken herkenbaar te maken in het gevelbeeld, zijn de blokken geaccentueerd. Een gedeelte van de gevel bestaat uit gezaagde stroken Cembrit Patina Original P313. Deze zijn “omlijst” met Cembrit Patina Original P545 gevelplaten.

Gevelafwerking

De keuze voor gevelbekleding is gevallen op twee kleuren uit het palet van Cembrit Patina Original. Om de afzonderlijke woonblokken herkenbaar te maken in het gevelbeeld, zijn de blokken geaccentueerd. Een gedeelte van de gevel bestaat uit gezaagde stroken Cembrit Patina Original P313. Deze zijn “omlijst” met Cembrit Patina Original P545 gevelplaten. Het resultaat: een comfortabel wooncomplex, waarbij de kwaliteit, horizontaliteit, accenten en details zorgen voor een eigentijdse uitstraling. Gevel met natuurlijke veroudering Cembrit Patina Original is een door-en-door gekleurde vezelcementplaat met een geschuurd en gehydrofobeerd mat oppervlak. Kenmerkend aan deze gevelplaat is de patina-uitstraling. Naarmate de jaren verstrijken, zorgt de natuurlijke veroudering van het vezelcement voor een toenemende aantrekkelijke patina-uitstraling. Cembrit vezelcementplaten Vezelcement is een veelzijdig bouwmateriaal dat zich perfect leent voor allerlei toepassingen, zowel binnen als buiten. Het is een licht maar ook uitermate stevig materiaal met een lange levensduur en bestand tegen nagenoeg alle invloeden van buitenaf. Dat combineren ze met esthetiek en uitstraling. Deze bijzondere combinatie van eigenschappen biedt architecten, ontwerpers en bouwkundig adviseurs volop ruimte voor creativiteit.

De renovatie omvatte:

Verwijderen van al het bestaande gevelbekleding.
Het plaatsen van een nieuwe gevelconstructie met Cembrit Patina Original vezelcement gevelpanelen.

Benieuwd naar de Cembrit platen en wilt u graag een monster ontvangen?