17. november 2022

Cembrit zorgt voor leven in de gevel

In Joure wordt naar ontwerp van Studio JK een opvallende twee-onder-een-kapwoning gebouwd. De levensloopbestendige woningen staan in de vrije sector en worden gekenmerkt door een combinatie van traditionele en moderne gevelbekleding. We spreken met Erik Hamer, de ontwerper van het project.

Levensloopbestendigheid gaat ook over onderhoud

‘Om tot een levensloopbestendig ontwerp te komen, hebben we ervoor gekozen naast het hoofdgebouw met woonkamer, open keuken en bovenverdieping met twee vides, twee slaapkamers en een badkamer, ook een uitbouw met daarin een slaapkamer, badkamer en bijkeuken te realiseren. Wanneer de nu nog jonge bewoners op leeftijd raken, kunnen zij op de begane grond in al hun behoeftes voorzien. Levensloopbestendigheid gaat echter niet alleen over het realiseren van belangrijke faciliteiten op eenzelfde verdieping, het gaat ook over zo onderhoudsarm mogelijk wonen. Voor ons reden genoeg om de gevel op te bouwen uit twee onderhoudsarme typen bekleding: baksteen en Cembrit gevelplaten.’

'Het is esthetisch mooi en onderhoudsarm.’

Erik Hamer, Ontwerper Studio JK

Intense kleurschakeringen

‘De combinatie van baksteen en Cembrit Patina Original zorgt voor een levendige uitstraling. De voor- en achtergevels bestaan uit metselwerk, de zijgevels (met een tot het maaiveld doorgetrokken dakrand) en de afscheiding tussen de kavels zijn bekleed met Cembrit Patina Original P070. De gevelplaten zijn in stroken van 60 cm hoog toegepast, wat de horizontale belijning van de gevels extra benadrukt. Omdat de platen patineren, worden de kleurschakeringen in de loop der tijd steeds intenser. Bovendien zijn de platen door-en-door gekleurd. Dat betekent dat een kleine beschadiging aan de toplaag, bijvoorbeeld als gevolg van het plaatsen van een fiets tegen de gevel, geen visuele gevolgen heeft voor de woningen.’

Snel overtuigd

Omdat het bureau vaker kiest voor Cembrit gevelpanelen, heeft het product voor Studio JK geen geheimen meer. ‘We hebben Cembrit bij diverse projecten toegepast. In deze tint grijs, maar ook in lichtere varianten en zelfs in wit. Het is gewoon een goed product. Het is esthetisch mooi -vooral in combinatie met traditionele materialen- en onderhoudsarm, dat maakt het tot een product waar we vierkant achter staan. In dit project hebben we voor Cembrit Patina Original gekozen en de platen blind bevestigd, middels verlijming op het achterhout. Of de opdrachtgevers snel overtuigd waren? Zeker weten. We hebben ze voorzien van een productmonster en na een bezoek aan enkele referentieprojecten waren ze direct verkocht.

Cembrit Patina Original

Cembrit Patina Original is een door-en-door gekleurde vezelcementplaat met een geschuurd en gehydrofobeerd mat oppervlak. Naarmate de jaren verstrijken, zorgt de natuurlijke veroudering van het vezelcement voor een toenemende aantrekkelijke patina-uitstraling.

Bijzondere productkenmerken:
• Authentieke en natuurlijke uitstraling
• Oppervlak met fijne schuurlijnen
• Patinalaag benadrukt de individuele expressie van een gebouw
• Onderhoudsarm
• Blind of zichtbaar te bevestigen

Cembrit Patina Original multifunctionele gevelplaten kunnen ook als decoratieve wandbekleding voor interieurtoepassingen worden gebruikt.

Benieuwd naar de Cembrit platen en wilt u graag een monster ontvangen?