11. mei 2021

Een complete schil van Cembrit met speelse kleurnuances

Architecten Diederik de Koning en Laura van Santen vormen samen la-di-da Architecten. Zij richten zich met name op houtskeletbouw voor de particuliere markt.

Graag werken zij met het plaatmateriaal van Cembrit vanwege de brandwerende eigenschappen, de multi-inzetbaarheid en de goede prijs-kwaliteitverhouding. Met Diederik praten we over het unieke project in Almere Oosterwold, waar de schil van de door la-di-da ontworpen A-frame woning volledig uit Cembrit-producten bestaat. ‘Dit project illustreert goed het werkveld waarbinnen wij op dit moment actief zijn. Particulieren die grond kopen en met een beperkt budget een huis willen bouwen. Onze uitdaging is dan te zoeken naar de manier om zo duurzaam mogelijk bouwen tegen zo min mogelijk kosten. Zowel economisch als ecologisch dus. Dat is ingewikkeld, want je wilt een huis voor de toekomst dat perfect geïsoleerd is en lekker warm wordt, zonder dat het materiaalgebruik schadelijk is voor de maatschappij. In dit project in Almere zorgen bewoners overigens zelf voor waterberging, toevoerwegen en zuiveren van afvalwater. Dat is uniek in Nederland, omdat juist onze overheid gewend is deze verantwoordelijkheden te dragen,’ aldus Diederik.

‘Cembrit geeft snel antwoord op onze vragen en denkt oplossingsgericht mee. Ook de nazorg is goed geregeld. Toen er bijvoorbeeld iets onverwachts gebeurde met de platen gaf Cembrit praktische tips. Doordat je contact houdt, weet je van elkaar op aankunt en dat is absoluut een meerwaarde,’ aldus Diederik.

Dampopen en brandveilig

‘De opdrachtgevers stonden open voor creativiteit en zo ontwierpen wij een huis in de vorm van een driehoek (A-frame). Een constructieve, stevige vorm die direct stabiel is. Hoe we bij Cembrit terecht kwamen? Eigenlijk heel logisch, ‘ legt Diederik uit. ‘We bouwen dampopen, om vochtproblemen te voorkomen en een goed binnenklimaat te creëren. Daarvoor gebruiken wij natuurlijke materialen die vocht opnemen en op een natuurlijke wijze afvoeren. Natuurlijke materialen zijn over het algemeen brandbaar en vanzelfsprekend willen wij zowel binnen als buiten een brandveilig huis bouwen. De vezelcementgebonden platen van Cembrit zorgen zowel voor die dampopenheid als de gevraagde brandveiligheid.’ La-di-da en Cembrit hebben al tijdens meerdere projecten naar volle tevredenheid samengewerkt. ‘Eigenlijk gebruiken we in elk project wel iets van Cembrit,’ vertelt Diederik. ‘Je werkt als architect met een pallet aan materialen en leveranciers en daar hoort Cembrit absoluut bij. In dit project is het hele huis is opgetild van de grond en heeft geen betonnen vloer. We waren dan ook op zoek naar een dampopen, brandwerende plaat. De Cembrit Windstopper plaat bleek uitermate geschikt voor deze toepassing. Daar hebben we met elkaar over gesproken en uiteindelijk kwamen al onze wensen en behoeften bij elkaar. Met als resultaat dat zowel de onderkant als de gevel en het dak van de woning voorzien zijn van een Cembrit-schil.’

De nieuwbouw omvatte:

Gevel: 105 m2 Cembrit Construction RAW
Dak: 320 m2 Cembrit Cemfort B65 Naturel Grijs
Spouw fundering: 125 m2 Cembrit Windstopper Extreme Naturel Grey

Positieve eigenschappen en een goede samenwerking

‘Mooi aan het materiaal is dat het bouwen ‘met hout zonder onderhoud’ mogelijk maakt. De platen zijn niet geschilderd of gecoat, waardoor ze donkerder kleuren als het regent. Dat geeft een veel natuurlijke uitstraling dan een glad geschilderd oppervlak. Het onbehandelde vezelcement vertoont natuurlijke kleurnuances op de plaat, dit creëert een speels effect op zowel dak als gevel. Het materiaal is ook eenvoudig te verwerken en bewerken. Zo is de complete order op de bouw geleverd en ter plaatse verzaagd. Met de producten van Cembrit is er echt ruimte om de klant een doeltreffende oplossing te bieden die tegelijkertijd ook absoluut esthetisch gaaf is.’ Ontzettend belangrijk, naast de ideale producteigenschappen en de goede prijs-kwaliteitsverhouding, is het prettige contact dat la-di-da met Cembrit onderhoudt. ‘Cembrit geeft snel antwoord op onze vragen en denkt oplossingsgericht mee. Ook de nazorg is goed geregeld. Toen er bijvoorbeeld iets onverwachts gebeurde met de platen gaf Cembrit praktische tips. Doordat je contact houdt, weet je van elkaar op aankunt en dat is absoluut een meerwaarde,’ aldus Diederik.

Benieuwd naar de Cembrit platen en wilt u graag een monster ontvangen?