12. april 2022

Biofilische basisschool uit natuurlijke materialen

De Verwondering in Almere is de eerste volledige ecologische school van Nederland. Het ecologische karakter komt met name terug in het gebouw en de omgeving. Door het integreren van de natuur in het onderwijsomgeving worden instinctieve reacties gestimuleerd, die positieve effecten hebben op de gesteldheid, de concentratie en het leervermogen van de leerlingen. Een biofilische basisschool waaronder de natuurlijke materialen het ideale ontwikkelingsklimaat vormen.

De basisschool bestaat uit verschillende clusters met lokalen die biotopen vormen voor leerlingen van diverse leeftijdsgroepen. De clusters zijn zo georiënteerd dat er een natuurlijk tussenruimte wordt gecreëerd voor centrale gemeenschappelijke functies. De opbouw en vormgeving van de clusters en constructie bevatten natuurlijke elementen en verwijzingen naar de natuur.

De Verwondering is uitgeroepen tot het meest duurzame gebouw van Nederland. De Gouden Kikker wordt jaarlijks tijdens de Duurzaam Bouwen Awards uitgereikt aan een project dat voorop loopt op het gebied van innovatie en duurzaamheid.

Biobased bouwen

Natuurlijke en biobased materialen zijn dominant in het schoolgebouw. De materialen zijn op natuurlijke wijze warmte- en vochtregulerend. Cembrit Windstopper is onder anderen toegepast in het schoolgebouw. Bij biobased bouwen worden vaak natuurlijke isolatiematerialen toegepast in combinatie met een houten gevelbekleding. Door het binnenblad aan de spouwzijde te voorzien van Cembrit Windstopper, wordt elke mogelijke achterliggende isolatie en constructie voldoende afgeschermd tegen brand, regen en wind.

Groengevels

Een groot deel van de binnen- en buitengevels worden bedekt met zelfgroeiende groengevels. Die vergroten niet alleen het zicht op groen, maar verbeteren ook de luchtkwaliteit en het zuurstofniveau, waardoor het concentratieniveau van de leerlingen en het personeel wordt verhoogd. Tevens fungeert het groen als geluidsbuffer, dat de akoestiek in de lokalen regelt. Achter de groengevels is Cembrit Construction RAW toegepast, een onbehandeld vezelcement gevelplaat met een authentieke grijze betonlook.

De natuur wordt in allerlei vormen geïntegreerd in de onderwijsomgeving van de school De Verwondering in Almere. De vezelcementproducten van Cembrit leveren hier een bijdrage aan.

Cembrit Windstopper en Cembrit Construction RAW zijn onder andere toegepast in het biofilische school De Verwondering in Almere, ontworpen door ORGA architect. Cembrit Construction RAW is een vezelcement gevelplaat die is toegepast achter de groengevels. Cembrit Windstopper is brandwerend en dampdoorlatend die is gebruikt achter de houten gevelbekleding.

Fotografie: Rubenvisser.com

Benieuwd naar de Cembrit platen en wilt u graag een monster ontvangen?