Koud tegen elkaar
De Cembrit Windstopper beplating kan eenvoudigweg koud tegen elkaar worden geplaatst en afgeplakt met de Cembrit Windstopper tape. Dit is een groot verschil met andere cementgebonden beplatingen, waartussen veelal een voeg nodig is die wordt gevuld met brandwerende kit. Dat is bewerkelijk en uitvoeringsgevoelig, maar vraagt ook extra breedte. En extra breedte vertaalt zich in bredere houten stijlen, wat op zijn beurt weer ongunstig is voor de isolatiewaarde van het gevelpakket.
Brandveilig biobased
Ook bij biobased bouwen kan Cembrit Windstopper een belangrijke rol spelen. Hier worden vaak natuurlijke isolatiematerialen toegepast in combinatie met een houten gevelbekleding. De gevelopbouw van een gebouw met een verblijfsfunctie moet echter voldoen aan de minimale eis brandklasse D. Voor houten gevelbekleding is daarbij een ‘substraat’ (ondergrond) voorgeschreven van minimaal 10 kg/m3 en tenminste brandklasse A2 conform EN 14915. Met Cembrit Windstopper is eenvoudig aan die eis te voldoen.
Cembrit Windstopper is een dampopen plaat. Ook dat is belangrijk bij deze manier van bouwen, waar folies veelal achterwege blijven.
Testresultaten
Cembrit test momenteel de Cembrit Windstopper in verschillende opstellingen. Dat gebeurt onder meer in combinatie met glaswol, dat veel wordt toegepast in houtskeletbouw. Op basis van die testresultaten kunnen wij uiteindelijk garanderen dat een gevelconstructie voldoet aan de eisen van brandveiligheid, ongeacht de gevelbekleding.