10. april 2020

De oplossing voor asbesthoudende daken

Op talloze daken van gebouwen, schuren en woningen in ons land liggen nog asbesthoudende platen.

Deze zogenaamde asbestdaken moeten vervangen worden, vooral omdat ze schadelijk zijn voor de gezondheid. Cembrit heeft daarvoor een oplossing in huis.

Cembrit is producent en leverancier van vezelcementproducten, die worden gemaakt van natuurlijke producten, waaronder cement, PVA vezels, water en cellulose. Cembrit biedt voor elk dak een oplossing, waarbij maatwerk, begeleiding en advies voorop staan.

Van oorsprong is Cembrit Deens, het was de eerste producent die asbestvrije producten op de markt bracht. Dat was al voordat er in Nederland een verbod op asbest kwam. In de Scandinavische landen is Cembrit marktleider op gebied van vezelcement voor gevels en daken, maar ook in ons land hebben de vezelcementproducten van Cembrit inmiddels een behoorlijk marktaandeel. Cemfort® B65 golfplaten zijn KOMO-gecertificeerd, wat betekent dat de kwaliteit continu gecontroleerd wordt. Niet voor niets dat er 10 jaar garantie op de hechting van de coating en eveneens 10 jaar Verzekerde Garantie wordt gegeven. Mocht er iets mis gaan, dan staat Cembrit garant voor de oplossing.

Zorgen niet weg
Er moeten in ons land nog heel veel asbestdaken worden gesaneerd. De overheid had het voornemen om per 2024 een verbod in te stellen op asbestdaken, maar dit voorstel is vorig jaar juni niet door de Eerste Kamer gekomen. Daarmee zijn de zorgen echter niet weg. Asbest is en blijft schadelijk voor de gezondheid. De opgave om asbest te verwijderen blijft daardoor onverminderd aanwezig. Vooral de gevaren die ontstaan bij bijvoorbeeld brand of stormschade. Gebouweigenaren wachten nieuwe wet- en regelgeving af, voordat ze tot sanering overgaan, maar er speelt meer.

Na 2024 zullen verzekeraars de opruimings- en saneringskosten, in de breedste zin van het woord, niet meer verzekeren. Ook gaan de premies tussentijds fors omhoog en/of men keert het schadebedrag niet volledig uit. Met name bij brand kunnen asbestvezels zich in de omgeving verspreiden. Opruimen kost veel geld en daarvoor willen verzekeraars zich indekken.

Zonnepanelen
De golfplaten van Cembrit zijn niet alleen een uitstekende vervanger, ze zijn ook geschikt voor installatie van zonnepanelen. Voorheen konden gebouweigenaren daarvoor subsidie ontvangen en dat was enorm succesvol. Nog altijd zijn er provincies die subsidies geven, in het kader van asbest eraf, zonnepanelen erop. Als je je dak toch moet vervangen, is dit een uitstekende manier om er, naast de investering die het nu vraagt, in de toekomst geld mee te verdienen.

Cembrit kan het volledige traject voor de opdrachtgever uit handen nemen. Bij het vervangen van daken komt er het nodige kijken. Alle werkzaamheden worden goed op elkaar afgestemd, zodat de opdrachtgever er geen omkijken naar heeft. Bijkomend voordeel is dat onze Cemfort® B65 golfplaten relatief licht zijn, waardoor je een minder zware constructie nodig hebt. Op die manier kan Cembrit het probleem van vele asbesthoudende daken relatief eenvoudig oplossen.